Hangcultuur mosselen

Mosselseizoen gestart: De Zeeuwse Hangcultuur- mosselen zijn er !

Dinsdag 26 mei was het zover: op de Oosterschelde werden de eerste touwen met de nieuwe oogst Zeeuwse Hangcultuurmosselen boven water gehaald. Het Zeeuwse Mosselseizoen is geopend.

In het Zeeuwse Bruinisse haalde kweker Jan Bout vandaag de eerste sokken met hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde. Het seizoen 2020 is daarmee van start gegaan. De aan touwen gekweekte mosselen groeien sneller en zijn het seizoen van de bodemcultuur altijd zo’n vier tot vijf weken voor. “De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad,” zo legt hangcultuurkweker Jan Bout uit aan boord van de BRU49. De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst ook officieel biologisch noemen.

 

De Zeeuwse hangcultuurmosselen vinden gretig aftrek in België, Zeeland en de Nederlandse kustplaatsen. “consumenten  willen zo vroeg mogelijk mosselen hebben, het liefst als de eerste zonnige dagen zich aandienen”, aldus mosselkweker Jacco Schot.

Zeeuwse topchef én Zeker Zeeuws Ambassadeur  Syrco Bakker

Syrco Bakker, die twee Michelinsterren op zijn naam heeft staan als chef bij Pure C in het Zeeuwse Cadzand, liet enkele bereidingen zien van de hangcultuurmosselen. “De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn een uniek zilt seizoensproduct waar ik graag mee werk. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect ook om met smaken te spelen. Vanwege mijn Indische roots en mijn verbondenheid met Zeeland heb ik een mosselgerecht gemaakt waarbij ik Aziatische smaken combineer met het zilte van de mosselen, lamsoor en zeekraal”, aldus Syrco Bakker.

Link naar het recept: Syrco’s mosselen met tomaat | algen | ziltige takjes

Nu volop verkrijgbaar

De mosselen zijn nu volop verkrijgbaar in de supermarkt en bij de visboer.

 

Hoe werkt het kweken van hangcultuurmosselen?

Hangcultuurmosselen worden sinds 1990 in Zeeland gekweekt. Zoals de naam al zegt worden deze mosselen hangend in
de waterkolom gekweekt. Ze komen tijdens hun gehele levenscyclus niet met de zeebodem in aanraking. Na 1 tot 2 jaar
zijn de mosselen klaar om geoogst te worden. Een mooi verhaal, maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk?

Pasgeboren mossellarven zweven door het water en hechten zich op zeker moment met hun byssusdraden aan alles wat
houvast geeft. Dit kunnen schelpen zijn, maar ook palen of touwen. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt bij het
kweken van hangcultuurmosselen.

De kwekers bieden de mosselen namelijk een substraat aan dat bij uitstek geschikt is voor de mosselen om zich aan
te hechten. Dit substraat is pluizig touw dat aan een lijn met boeien geknoopt wordt. Mossellarven hechten
zich aan dit substraat en groeien door tot mosselzaadjes (kleine mosseltjes van ongeveer 2 cm lang).

Het mosselzaad wordt van deze zaadinvanglijnen geoogst en aan andere lijnen opnieuw opgehangen. Het duurt even voordat
de mosselen zich hechten aan de nieuwe lijn. Om te zorgen dat ze de tijd krijgen om zich opnieuw vast te hechten wordt
een sok of een kous gebruikt die om de mosselen heen gedaan wordt. Er wordt dan gesproken over insokken of opsokken.

Door het opnieuw opsokken krijgen de mosselen meer ruimte om te kunnen groeien. Indien nodig worden de lijnen nogmaals
uitgedund. De exacte opgroeitijd van de mosselen is afhankelijk van factoren als golfslag, stroomsnelheid en voedselaanbod
op de kweeklocatie.

Nergens in het kweekproces worden onnatuurlijke dingen aan de mossel opgedrongen. De mosselen halen hun voedsel alleen
uit het schone Zeeuwse water. Mosselkweek is daarmee eigenlijk een zuivere vorm van biologische landbouw, maar dan op zee.