Geoogst: eerste sokken Zeeuwse hangcultuurmosselen
Nu officieel biologisch!
Bruinisse, 26 mei 2020 – In het Zeeuwse Bruinisse haalde kweker Jan Bout vandaag de eerste sokken met hangcultuurmosselen uit de Oosterschelde. Het seizoen 2020 is daarmee van start gegaan. De aan touwen gekweekte mosselen groeien sneller en zijn het seizoen van de bodemcultuur altijd zo’n vier tot vijf weken voor. “De mosselen zijn al ongelofelijk goed gevuld, dat is opmerkelijk voor deze tijd van het jaar. De vele zonuren van de afgelopen weken hebben effect gehad,” zo legt hangcultuurkweker Jan Bout uit aan boord van de BRU49. De kwekers mogen hun hangcultuurmosselen dit jaar voor het eerst ook officieel biologisch noemen.
Het officiële keurmerk van de Europese Unie benadrukt nog eens dat mosselen puur natuur zijn. Mosselen van de hangcultuur zijn een niche, goed voor 5 procent van de totale hoeveelheid mosselen die in Nederland wordt gekweekt. Het seizoen van de bodemcultuur, die dus 95 procent van het totale areaal vertegenwoordigt, start dit jaar op 1 juli.
De kwekers vieren normaal gezien altijd de oogst van de eerste hangcultuurmosselen. Niet zo dit jaar door de coronamaatregelen, maar dat neemt niet weg dat de hangcultuurkwekers vol vertrouwen aan het seizoen beginnen. “Het is voor de mosselsector een belangrijke opsteker dat vanaf 1 juni in Nederland, en vermoedelijk een week later in België, de restaurants en terrassen gefaseerd opengaan,” aldus Jaap Geleijnse, voorzitter van de Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers. De verwachting is dat vele liefhebbers aan de Zeeuwse kust en vooral ook in België veel goesting hebben naar de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen.
Streekkeurmerk
Alleen in Zeeland, in de Oosterschelde, Grevelingen en Veerse Meer, zijn geschikte, beschutte locaties om mosselen aan touwen te kweken. De negen leden tellende Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt hun mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren ze zo’n 2 miljoen kilo mosselen. De productie uit de bodemcultuur bedraagt jaarlijks zo’n 50 miljoen kilo.
Zeeuwse topchef Syrco Bakker
Syrco Bakker, die twee Michelinsterren op zijn naam heeft staan als chef bij Pure C in het Zeeuwse Cadzand, liet enkele bereidingen zien van de hangcultuurmosselen. “De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn een uniek zilt seizoensproduct waar ik graag mee werk. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect ook om met smaken te spelen. Vanwege mijn Indische roots en mijn verbondenheid met Zeeland heb ik een mosselgerecht gemaakt waarbij ik Aziatische smaken combineer met het zilte van de mosselen, lamsoor en zeekraal”, aldus Syrco Bakker die verbonden is aan het Zeker Zeeuws streekkeurmerk.