Een nieuwe dimensie geven aan de wereldse biercultuur
Brouwers Dutch Bargain heeft een helder doel voor ogen. “Er is veel werk te doen in het verspreiden van het woord over de wondere wereld van Craft Beer. Plus, er is ook nog zoveel te ontdekken. De mogelijkheden zijn oneindig. We willen de wereld opschalen naar bierbeleving 3.0. De biermarkt is zo’n snel groeiende wereld dat we kwaliteit moeten brengen. Dagelijks komen er nieuwe spelers bij. Wij blijven ons ontwikkelen, zodat wij tot de betere bierbrouwers blijven horen.”
Thibo Baccarne de ’creatieve bierbrouwer’ van Brouwerslokaal over zijn passie en de bieren van Duch Bargain
Brouwmeester hoe word je dat? Is er verschil in ambacht/vakmanschap tussen België en NL?
“Brouwmeester in een redelijk vage term, in de brouwerij duidt dit meestal op de eindverantwoordelijke van het productieproces. Iedereen kan dus brouwmeester worden. Zelf heb ik een opleiding brouwerijtechnologie gevolgd in de Hogeschool in Gent.
Er is wel degelijk een verschil tussen België en Nederland, in België zit er veel kennis en hebben ze meerdere opleidingen rondom bier brouwen. De opleidingen in Nederland zijn veel beperkter. Dit is niet zo zeer een nadeel, Nederlanders zijn veel creatiever in het brouwen van bieren. Ze gaan veel sneller experimenteren en zelf uitzoeken wat voor hen de beste manier is om een bier te brouwen. Nederland moet hierdoor zeker niet onderdoen op biergebied.“
Waar komt de inspiratie vandaan voor nieuwe recepturen /concepten ? Hoe lang duurt het voordat een nieuw recept echt ‘in de fles’ zit?
“De inspiratie komt voort uit je dagelijkse leven, je moet dingen meemaken om creatief te zijn. Soms ben je wel eens te druk bezig en dan merk je dat je creativiteit naar een laag peil zakt. Ook samenwerkingen met andere brouwerijen of andere bedrijven is een heel leuke manier om creatief te blijven. Zo ben ik naar Austin, Texas geweest om een Guave bier te brouwen of hebben we met Bosbrand koffiebranderij een heel mooie koffie ipa gebrouwen. Ook in 2019 staan er weer een hoop leuke samenwerkingen te wachten.
Sommige ideeën komen sneller ‘in de fles’ dan andere. Voor sommige, meer experimentele, recepten zal je heel veel testen moeten uitvoeren.
Bijvoorbeeld als je werkt met onbekende kruiden of producten die niet vaak gebruikt worden in bier. Bij sommige bieren kan je meer op je ervaring terugvallen, en heb je vaak al een heel goed beeld bij hoe een receptuur uiteindelijk gaat smaken.|Ik heb dus al bieren gebrouwen die van de eerste uitwerking direct goed waren, en aan sommige bieren ben ik al meer dan 2 jaar aan het sleutelen.”