Mosselweetjes en handige mosseltips

DO’S en DON’TS

 

DO’S    Wees zuinig met zout                                               DON’TS     Te veel tegelijk
Weinig vocht toevoegen                                                              Het vocht weggooien
Kort maar krachtig                                                                       Alle saus mee. schenken

Bakken? Dan eerst koelen                                                          Wortelen in de groente

            Groenten klein snijden 
             Beter vol dan veel  

NOG WAT EXTRA TIPS  

Hoe bewaar je mosselen?
Mosselen bewaar je gewoon onderin de koelkast in de aankoopverpakking. Ze zijn gekoeld houdbaar tot de vermelde houdbaarheidsdatum.

Mosselen over?

Is er nog een restje mosselen over in de pan kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen- eet ze dan de volgende dag bij de lunch. Gebakken met een uitje op de boterham. Of in de salade.

Kan je verse mosselen invriezen?

Nee. Eerst moet je ze koken en uit de schelp halen. Daarna mogen ze de vriezer in. Diepgevroren blijven ze ongeveer drie maanden goed. Gebruik ze dan bijvoorbeeld op een pizza of in de pasta.

Open of dicht?

Mosselen staan vaak een stukje open als ze nog in de verpakking zitten. Maar o wee als je ze afspoelt met kraanwater. Dan weten ze niet hoe snel ze zich moeten terugtrekken. Op enkele treuzelaars na. Die kan je tot sluiten aanzetten door ze licht op het aanrecht te tikken. Beweegt ie dan nog niet, doe hem dan maar weg.

‘ Zeeuwse Mosselen’  of Is het nu Zeeuwse Mossels?

Het kan allebei  De Dikke van Dale zegt dit er over: Mossel (de;v ( m) ;meervoud: mossels, mosselen) schelpdier dat je kunt eten

Zeeuwse Mosselen is een begrip al mag dit ook gebruikt worden voor mosselen uit andere landen welke in Zeeland (Yerseke) verwerkt worden.  Om de Zeeuwse Mosselen echt afkomstig uit de Zeeuwse wateren te onderscheiden voeren veel kwekers het Zeker Zeeuws® Streekproduct keurmerk op hun mosselen.

Nadat in 2014 de eerste Zeker Zeeuws certificaten werden uitgerekt aan de mosselkwekers van Neeltje Jans Mosselen zijn meer dan 30 collega’s uit heel Zeeland erbij gekomen. Aan de schepen kun je zien waar ze vandaan komen: Bruinisse (Bru) , Tholen (TH), Zierikzee (ZZ) en Yerseke (YE) . Alle kwekers  hebben percelen in de Oosterschelde en voldoen aan de strenge eisen van het streekkeurmerk Zeker Zeeuws Streekproduct : zoals duurzame productie met aandacht voor het milieu en respect voor de natuur.

Meer info over het kleurmerk?
Kijk op www.keurmerkzekerzeeuws.nl