De Zeeuwse Mossel

De Zeeuwse Mossel in Bruinisse

Het vissersplaatsje Bruinisse op het eiland Schouwen-Duiveland timmert de laatste tijd als Mosseldorp aan de weg. In het dorp met een leuke haven met eigen vissersvloot zochten we een prachtig bedrijf op met een heel toepasselijke naam: De Zeeuwse Mossel.

Schelpdierbedrijf De Zeeuwse Mossel in Bruinisse is kweek en visserijbedrijf en leverancier van scheermessen, mosselen en oesters. We spraken met een van de eigenaren, Peter Bol, over schelpdieren, Zeker Zeeuws® Streekproduct, het MSC keurmerk en kregen van hem nog tips mee voor de bereiding van scheermessen en mosselen. Een leuk weetje: hij houdt van verse rauwe mosselen. Komt dat even goed uit: immers de Zeeuwse Mosselen zijn deze maand Product van de maand.

De Zeeuwse Mossel (DZM) begon in de jaren tachtig van de vorige eeuw als mosselkweker. Inmiddels is de onderneming uitgegroeid tot een veelzijdig bedrijf dat naast mosselen ook scheermessen en oesters kweekt, vist en verhandelt

Scheermessen

Scheermessen zijn een belangrijk product voor DZM, vertelt Peter Bol. “In 2015 hebben we een nieuw schip aangeschaft voor de visserij op mesheften, met, sinds 2018, twee vangsttuigen. De opgeviste scheermessen verwerken we in onze fabriek in Bruinisse tot levend eindproduct voor de Europese markt.”

De meeste scheermessen gaan naar Spanje, gevolgd door Italië en Frankrijk. Inmiddels is er groeiende interesse in Midden- en Noord-Europa: de scheermessen gaan nu ook naar de Benelux, Duitsland en Zwitserland. Bol: “Wij hebben 365 dagen per jaar scheermessen, waar onze klanten erg blij mee zijn. We leveren namelijk ook tijdens het melken* (de voortplantingsperiode) omdat bij scheermessen dit nauwelijks invloed op de smaak.”

DZM vist de scheermessen op met een milieu en diervriendelijk zuigbuissysteem. “Dat is een systeem waarbij de scheermessen op een zachte manier uit de bodem worden gehaald, waardoor ze niet gestrest raken. En dat is heel belangrijk voor de kwaliteit. Uiteraard zijn we voor de scheermessen ook MSC gecertificeerd,” aldus Peter Bol.

Direct na de vangst komen de scheermessen aan boord in de verwaterruimte in het ruim van het schip. “In grote tonnen, aangesloten op zeewater en lucht. Daardoor spuwen ze hun maaginhoud en zand uit. Na maximaal 24 uur zijn ze helemaal zandvrij.”

     

Ook het terugkoelen in de verwerkingsruimte gebeurt zo diervriendelijk mogelijk. “Voor het transport en de houdbaarheid moeten de scheermessen een temperatuur van 6 graden hebben. Als het zeewater op dat moment 20 graden is, is dat best een flink verschil. Het beestje leeft, dus het terugkoelen gebeurt in fases, met iedere keer een paar graden, zodat de schok niet te groot is.”

*melken: dat is de periode waarin de schelpdieren zich voortplanten. In de maanden april en mei maken ze sperma en eicellen, die met miljoenen tegelijk in zee worden losgelaten. De inhoud van de schelp is in de voortplantingsperiode wit van kleur, vandaar de naam melken

Hangcultuurmosselen

Naast scheermessen kweekt en verwerkt De Zeeuwse Mossel ook oesters en mosselen. “Wij zijn gespecialiseerd in Grevelingen oesters, die bekend staan om hun goede smaak en kwaliteit. Die worden hier verwerkt en vervolgens verkocht naar klanten in heel Europa en natuurlijk ook Nederland.”

En hoe zit het met product dat in de naam van het bedrijf zit? De mosselen van DZM zijn afkomstig uit hangcultuur: ze worden gekweekt aan touwen, bevestigd aan drijvers. “Daarmee willen we ons onderscheiden. Hangcultuurmosselen hebben een andere smaak dan bodemcultuurmosselen. Bodemmosselen moeten na de oogst worden verwaterd, om het zand kwijt te raken. Hangcultuurmosselen zijn door hun kweekmethode al helemaal zandvrij. Ook kweken we ze groter dan de gemiddelde bodemmossel.”

DZM is een puur Zeeuws bedrijf met typische Zeeuwse producten. “Wij handelen alleen in wat we zelf hier opvissen. En omdat we dus een Zeeuwse herkomst kunnen garanderen zijn we ook Zeker Zeeuws® gecertificeerd.”

Magnetronmaaltijden

In samenwerking met twee andere Zeeuwse bedrijven, de Seafood Steam Group en collega-mosselkweekbedrijf Neeltje Jans Mosselen produceert de Zeeuwse Mossel ook mosselmaaltijden voor in de magnetron. “Een heel puur product, dat bestaat uit mosselen, groente en sauzen zonder e-nummers, in de smaken Naturel, Sauce Vin Blanc, Marinière en Roquefort. Je kunt met deze maaltijden op elk moment van de dag heel makkelijk mosselen klaarmaken. Vijf minuten in de magnetron en ze zijn klaar. En uiteraard ook met het keurmerk Zeker Zeeuws, zodat mensen weten dat het om een echte Zeeuwse Mosselen gaat!

     

Geniettips van Peter Bol

Scheermessen of mesheften zijn in Nederland nog vrij onbekend. Het vlees is stevig en heeft een heel eigen smaak. De beste manier om ze klaar te maken is op de grillplaat of de barbecue, vertelt Peter Bol. “De schelp voorzichtig met een mesje openmaken en op de plaat leggen met de schelp naar boven. Met een beetje olijfolie, zo heet en zo kort mogelijk. Maar in de oven of de koekenpan kan natuurlijk ook.”

“Bewaar een bosje scheermessen in een natte (thee)doek in de koelkast. Laat het elastiek erom: dat houdt de schelp dicht. Als ze die te vaak opendoen, krijgen ze ‘m niet meer dicht. En nooit in zoet water zetten, daar gaan ze dood van.”

En mosselen? Kun je die ook in de koelkast bewaren als de verpakking geopend is? “Dat kan, maar de smaak gaat wel achteruit. Je kunt beter alle mosselen in een keer koken of wokken. Dat wat je teveel hebt uit de schelp halen en de volgende dag het vlees opbakken met een uitje en champignons en bijvoorbeeld op brood eten. Heerlijk!”

Overigens zijn mosselen rauw ook ontzettend lekker, aldus Bol. “Zeker een keer proberen! Ik vind een rauwe mossel lekkerder dan een oester!”

Lieneke Schuitemaker van Seafoodstories  
is zelfstandig tekstschrijver, journalist, contentmanager en eindredacteur, gespecialiseerd in de vissector. Zij publiceert in onder meer de vakbladen Visaktua (België), Vismagazine, Visserijnieuws, de Engelstalige website Salmon Business (Noorwegen) en voor ons de Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws.

Tijdens mijn werkperiode bij Vismagazine verloor ik mijn hart aan de vissector. Een fascinerende bedrijfstak, vol gemotiveerde hardwerkende mensen met passie voor hun vak en hun producten. Prachtige producten, puur, soms wild, soms gekweekt, altijd lekker en meestal ook erg mooi. Een sector waarin ontzettend veel gebeurt op allerlei gebied en waar ook ontzettend veel over te schrijven en te vertellen valt.

Voor Zeker Zeeuws bezocht zij in Bruinisse in september 2018 Scheermessenvisser, Oester en Mosselkweker Peter Bol van De Zeeuwse Mossel