De Plantage in Kruiningen

Fruitteelt is het hart van ons bedrijf

Op een hete dag eind augustus gingen we op bezoek bij De Plantage. Mooi gelegen in de  Bevelandse polders bij …..,ja ..is het nu Kruiningen of Yerseke?  Miriam Bruijnzeel vertelt lachend dat De Plantage bij beide plaatsen hoort: de grens tussen Yerseke en Kruiningen ligt in de boomgaard. Het bedrijf ligt dus zowel in Yerseke als in Kruiningen, maar omdat de gebouwen in Kruiningen staan, is Kaasgat in Kruiningen het adres. Fruitteelt, Landwinkel en camperplaats, De Plantage is een veelzijdig georiënteerd familiebedrijf. We spraken met Miriam over het ontstaan van het bedrijf, de problemen in de fruitteeltsector en natuurlijk over hun heerlijke sappen en de Zeeuwse cider, gemaakt van eigen fruit.

JULLIE HEBBEN JULLIE DEELBEDRIJVEN OP EEN HELE MOOIE MANIER GECOMBINEERD: DE FRUITTEELT, DE LANDWINKEL EN DE CAMPERPLAATSEN. OP HET TERRAS BIJ JULLIE LANDWINKEL KUN JE OOK TERECHT VOOR EEN VERSNAPERING. EN ER ZIJN OOK MOGELIJKHEDEN VOOR EEN PICKNICK, EEN BOERENLUNCH EN HIGH-TEA EN ANDERE ACTIVITEITEN IN DE BOOMGAARD. KUN JE VERTELLEN HOE DAT ZO GEGAAN IS?

​“Het idee om het fruitteeltbedrijf uit te breiden met neventakken is eigenlijk ontstaan omdat dochters Miriam en Janine wel graag het bedrijf wilden overnemen, maar geen toekomst zagen in enkel fruitteelt. Achteraf gezien een goede keuze want juist de combinatie van camperplaats, fruitteelt en Landwinkel versterkt elkaar enorm. Onze klanten vinden het heerlijk om tussen de perenbomen te logeren en ’s morgens verse broodjes te kunnen halen in onze winkel. We zijn nu ruim 6 jaar open met de winkel en camperplaats en zien onze klantenkring nog steeds groeien. Het fruitteeltbedrijf zal op termijn wel inkrimpen, maar zal nooit helemaal verdwijnen. Juist de fruitteelt is het ‘hart’ van ons bedrijf.

IN DE LANDWINKEL VERKOPEN JULLIE EIGEN FRUIT EN SAPPEN EN OOK VEEL ANDERE PRODUCTEN. HOE ZORGEN JULLIE VOOR BEKENDHEID EN AANLOOP VAN KLANTEN? ​

“Onze beste reclame is ‘mond-tot-mond reclame’. Het is in een advertentie moeilijk uit te leggen wat ons bedrijf precies inhoudt en hoe leuk het hier is. Als mensen hier geweest zijn en ze kunnen enthousiast over ons vertellen, dat is de beste reclame die er is! We zijn natuurlijk wel aangesloten bij diverse organisaties zoals VVV-fietscafé, partner van Stichting Promotie Yerseke, lid van camperclub “Bij Ons” en deelnemer van de Zomerbus, ook dat zorgt weer voor extra klandizie en bekendheid. Verder zijn onze cadeaupakketten een erg mooi visitekaartje. Vaak zie je iemand die een pakket heeft ontvangen, later ook weer terug in onze winkel.”

ER ZIJN APPELS, PEREN EN KERSEN IN DE BOOMGAARD. DE KERSEN ZIJN NATUURLIJK AL GEPLUKT, HET SEIZOEN VOOR DE APPELS BEGONNEN EN DE PEREN KOMEN IN SEPTEMBER. VORIG JAAR WAREN ER VANWEGE DE DROOGTE EN HITTE VEEL PROBLEMEN BIJ DE FRUITTELERS. WAT ZIJN JULLIE VERWACHTINGEN VAN DE OOGST VAN DE APPELS EN PEREN VOOR DIT JAAR?

“ ​Afgelopen maandag zijn we (in de enorme hitte…) gestart met de oogst van onze Conference peren. Ze zijn dit jaar mooi van kwaliteit, goed van smaak en niet te klein. Echte Zeeuwse peren, waar we trots op zijn! We hopen natuurlijk dat we dit ook in de prijs terug zullen zien. Sinds de boycot van Rusland hebben we eigenlijk alleen maar ellende gehad in het fruit. Overschot van appels, te kleine peren door de droogte, hagel en verkoopprijzen ver onder de kostprijs. Het wordt tijd voor weer wat positiviteit in onze branche, zodat de fruitteelt behouden kan blijven, want fruitteelt hoort gewoon bij Zeeland. “

JULLIE EIGEN SAPPEN “SAPJE” VALLEN ERG IN DE SMAAK, HEBBEN WE BEGREPEN. ER IS OOK NOG EEN PRODUCT DE CIDER. GEBRUIKEN JULLIE VOOR DE SAPPEN EN CIDER DEZELFDE SOORT APPELS OF IS ER VERSCHIL IN RASSEN?

​“Voor onze appelsap gebruiken we verschillende rassen appels. We hebben daar een speciaal stuk boomgaard voor ingeplant met o.a. Rembrand en Wellant appels. We laten deze appels ook extra rijp worden aan de boom, voor een lekkere volle smaak. De cider is eigenlijk ontstaan na een ‘mislukte’ oogst Junami appels. Vanwege hagelschade hadden we een groot overschot en we hebben van deze appels cider laten maken. Een geluk bij een ongeluk eigenlijk, want de cider smaakt uitstekend! Afgelopen zomer zijn er heel wat flesjes geschonken tijdens de wijnfeesten op de Kleine Schorre.”

EEN TENSLOTTE NOG EEN VREEMDE VRAAG OP EEN HETE DAG EIND AUGUSTUS OVER KERSTPAKKETTEN: EEN ANDER PRODUCT WAAR JULLIE BEKEND OM STAAN ZIJN DE BIJZONDERE KERSTPAKKETTEN. KUNNEN JULLIE ONS AL EEN KLEIN INKIJKJE GEVEN WAAR DIT JAAR DE TREND ZAL WORDEN?

“Onze kerstpakketten staan vooral bekend om de smaakvolle inhoud in een mooie verpakking. Bij ons gaat er géén kerstpakket de deur uit zonder dat er persoonlijke aandacht aan is besteed. Een klein detail is juist dat laatste puntje op de ‘i’ wat onze klanten goed waarderen. We zien ook niet voor niets dat veel klanten graag bij ons terugkomen voor een mooi pakket. “