De Oesterij in Yerseke

Wij willen graag onze passie delen

Kort voor de start van het oesterseizoen gingen we op bezoek bij een van de bekendere Zeeuwse oesterkwekers. We spraken met Jean Dhooge van De Oesterij en World of Oysters.
Bij De Oesterij aan de Havendijk in Yerseke is het druk. Het bedrijf  van familie Dhooge, meer dan 100 jaar actief in de mossel en oesterkweek, heeft een mooi concept van informatie, proeven en verkoop neergezet om zoals zij zeggen “hun passie met de bezoekers te delen.”  Zij doen dit het gehele jaar door op hun historische terrein aan de Havendijk. Bij de Oesterij kan men in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte direct aan de Oosterschelde een kijkje nemen hoe het er in de sector aan toegaat en volop genieten van verse Zeeuwse delicatessen in de proeverij. Het prachtig en unieke uitzicht over de historische oesterputten en de Oosterschelde is onvergetelijk.
In de shop worden de zelfgekweekte oesters en mosselen, kreeft en andere Zeeuwse zaligheden zoals zeekraal, lamsoor en alikruiken verkocht.

JULLIE ZIJN ALS FAMILIEBEDRIJF AL HEEL LANG IN YERSEKE GEVESTIGD EN WERKZAAM. KUN JE ONS MEENEMEN IN DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN?

“Momenteel staat de 4e generatie aan het roer van het bedrijf wat officieel sinds 1906 bestaat. Van oudsher zijn we gericht op de kweek van mosselen en in de loop van de jaren hebben we ook oesterpercelen gekocht en zijn we oesters gaan kweken. Omdat we ook een positieve toekomst voor de Zeeuwse oesters zien, hebben we de laatste jaren geïnvesteerd in nieuwe percelen. Op dit moment kunnen we de Zeeuwse oesters kweken op 45 hectare in de Grevelingen en 105 hectare in de Oosterschelde. Op de Oosterschelde krijgt de sector nu meer ruimte voor de ‘tafelkweek’ waarbij we de oesters beter kunnen beschermen tegen de nieuwe vijand, de Oesterboorder. Dit gaat ook goed en de nieuwe ruimte was voor de Zeeuwse sector essentieel om voldoende Zeeuwse oesters te kunnen blijven kweken en marktaandeel te behouden.”

DE ZEEUWSE OESTERKWEEK -SECTOR STAAT VOOR GROTE UITDAGINGEN: ZOALS DE OESTERBOORDER, NIEUWE TECHNIEKEN EN METHODES EN NATUURLIJK OOK HET SAMEN WERKEN EN LEVEN IN HET NATIONAAL PARK OOSTERSCHELDE MET DE VERSCHILLENDE BELANGEN VAN NATUUR EN ECONOMIE. HOE SPEELT DAT IN JULLIE BEDRIJF?

“De nieuwe kweektechnieken zien we positief tegemoet en zorgt er ook voor dat we een nieuwe type oester kunnen kweken die in de zomer van een uitstekende kwaliteit is. Gezien de drukte in Zeeland in de zomer, zien we hier ook veel kansen voor! Daarnaast vinden we de samenwerking met het Nationaal Park Oosterschelde en ook de horeca erg belangrijk om het verhaal van de Zeeuwse oesterkweek door te vertellen. Het schone water van de Oosterschelde is uniek in de wereld en daar mogen we trots op zijn en uitdragen.”

JULLIE PLATTE OESTERS DRAGEN HET KEURMERK ZEKER ZEEUWS. WAT IS VOOR JULLIE HET BELANGRIJKSTE AAN DIT STREEKKEURMERK?

“Ons platte oestermerk heet Dutch Imperial Oysters en is Zeker Zeeuws gecertificeerd. Voor dit merk werken we met oesters die in het Grevelingenmeer worden geweekt. We vinden dat de trots moeten zijn op de kwaliteit van deze prachtige Zeeuwse oester en zijn trots dat deze ook Zeker Zeeuws zijn gecertificeerd!”

JULLIE ZIJN OOK INTERNATIONAAL BEZIG. WAARNAARTOE EXPORTEREN JULLIE EN HOE IS

We vinden het belangrijk om onze Zeeuwse oesters ook in het buiteland bij mooie restaurants en winkels te zien liggen en beschikbaar te hebben voor de consument. Spreiding zorgt ook voor minder risico en druk op de Nederlandse en Belgische markt. Samen met veel kwalitatieve partners versturen we onze oesters nu naar veel nieuwe exportmarkten waaronder Singapore, Hong Kong en Curacao.”

KUN JE ONS IETS VERTELLEN OVER WORLD OF OYSTERS?

“We hebben intensieve samenwerkingen met onze afnemers en partners en kregen ook de vraag om hen te helpen bij de aankoop van een breder assortiment oesters. Zo zijn we het nieuwe overkoepelende merk World of Oysters gestart waar we naast onze oesters van de Oesterij ook oesters van collega kwekers uit het buitenland vers kunnen aanleveren. We helpen deze kwekers met alle controles, sortering en ook het verpakken van de oesters. Daarnaast kunnen we in deze samenwerking van van de buitenlandse kwekers leren wat betreft de oesterkweek en omgaan met verschillende gebieden en technieken.”