Wijngaard Catharinahoeve bij Waterlandkerkje

Wie tussen Waterlandkerkje en Groede door de polders rijdt kan er niet omheen: Het is een streek vol historie met statige namen als Groote Henricus Polder, Maurits en Generale Prins Willempolder.  Aan de Oranjedijk omgeven van weilanden, akkers met bieten en aardappelen en fruitbomen ligt de statige historische “kloosterboerderij “ Catharinahoeve (1653) van de familie Oosterling. Hier waar vroeger de “Elmare” , een zijarm van de Schelde, zijn weg baande wordt nu wijn verbouwd. De witte en rode druivenrassen gedijen goed op de lichte klei doordrenkt met de kalk van de oude zeearm onder de vele zonuren van West Zeeuws-Vlaanderen .

Totaal 1,5  hectare beslaat de wijngaard van de Catharinahoeve. Er is gekozen voor meeldauwbestendige druivenrassen passend bij het klimaat en de grondsoort.wat resulteert in wijnen die onder het label Elmare via de winkel en webshop Vers&Lekker verkocht worden.

                                  

Zonne, Maan en Sterre

De witte wijnsoorten zijn de Sauvignier Gris druif, een wijn met een volle kruidige smaak. Dan is er ook nog de Johanniter druif een Riesling achtige, een frisse fruitige wijn. De Rosé wijn wordt gemaakt van de Salomé en Rondo druif mooi vol van kleur en smaak met een fruitige pittige afdronk. Voor de rode wijnen worden de druivenrassen Salomé en Regent geteeld: Beide rassen worden aangeduid als type Bordeaux. De Salomé geeft een fruitige wijn met goede tannines en heeft een dieprode kleur. De Regentdruif geeft een tanninerijke wijn met een zweem van bosvruchten.

De Elmare wijnen dragen mooie Zeeuwse namen zoals Zonne (souvignier gris), Sterre (Johanniterdruiif) en Maone (Rondodruif) en Wolke (Dornfelder/Rondo druiven). Elmare  heeft ook nog een portachtige drank, Catharinaatje, van rode wijn waaraan walnoten en brandewijn zijn toegevoegd.

Naast de wijn wordt er ook druivensap gemaakt. En appel en perensap van het fruit uit de boomgarden van het landgoed. Alles wordt duurzaam geteeld. Op de Catharinahoeve is ook zorginstelling Juutsom gevestigd. Hun deelnemers werken op de boerderij en beheren de winkel in Groede.  Een mooi aspect van de Catharinahoeve dat de cliënten dus tijdens de pluktijd een prima dagbesteding hebben. Ook in het winkeltje Vers&Lekker in Groede werken cliënten van Juutsom. met veel plezier.

Op De Catharinahoeve is een Zeeuws landgoed met een gemengd boerenbedrijf. Het gebruik van het landgoed is gericht om op duurzame wijze om te gaan met mens, dier en natuur en de zorg om het landgoed te bewaren voor de komende generaties. Er worden diverse landbouwproducten geteeld, er zijn weilanden voor schapen en paarden en er wordt fruit geteeld. De graspaden en de weilanden zijn omzoomd met bomen en struiken. Het hout dat daar vanaf komt wordt gebruikt voor een hout gestookte centrale verwarming, die de gebouwen van warmte te voorzien. Een zonneboiler zorgt voor warm water en zonnepanelen en een paar kleine windturbines voor een groot deel van de elektriciteit. Er staan ca.1,5 ha druivenstokken en fruitbomen in twee hoogstam boomgaarden en overige op het terrein aangeplante vruchtbomen.