Chris Liebau van OYESTER44

OYESTER44; een bijzondere naam voor een bijzonder drankje-Oestervodka.

Chris, kun je iets meer vertellen over de historie van OYESTER44? Ik werk al mijn hele werkzame leven in de food. Begonnen bij Hero, bekend van de Cassis met Zeeuwse Zwarte bessen en de laatste 8 jaar in het bier. Toen vond ik het eind 2017 de hoogste tijd om voor mezelf te beginnen met een eigen merk. Dat is uiteindelijk OYESTER44 geworden. Een heel zachte vodka die écht ontwikkeld is om te combineren bij al het lekkers wat de zee ons te bieden heeft. Mijn vodka smaakt heerlijk bij Fruits de Mer maar ook bij gerookte paling, zalm of sushi. OYESTER44 is gemaakt met een uniek distillaat van oesters van De Oesterij uit Yerseke. Inmiddels hebben we mooie internationale prijzen gewonnen en worden we stapje voor stapje bekender bij de liefhebbers. De verkoop in Nederland pikt nu weer wat op en zijn ook net weer gestart in België. Goede hoop dat er op korte termijn meer landen gaan volgen als we deze vervelende Corona periode kunnen afsluiten.

                      

Hoe ben je -als echte Brabander- toe gekomen om een vodka met een typisch Zeeuws ingrediënt als oesters te gaan maken? Ik kom oorspronkelijk uit Roosendaal en Zeeland is voor ons heel dichtbij. Zodra het nieuwe mosselseizoen begon scheurden we vroeger met de hele familie naar Yerseke. Nog steeds trouwens. Heb heel wat uren gespeeld op de oesterputten daar. Reed vroeger ook vaak met mijn vader rond op Tholen en St. Philipsland langs boerenbedrijven, hij verkocht landbouwwerktuigen en John Deere tractoren. De geur van het Zeeuwse platteland zit in mijn systeem en ik hou van die geur. Zelfde heb ik met de kust. Iedere zomervakantie zat ik bij familie in Domburg en ben nu nog steeds gek op het strand en de zee en vooral ook op alles wat de zee aan eten te bieden. Er is bijna niks wat mij gelukkiger maakt dan een tafel vol met oesters, kokkels, krukels, mosselen, scheermessen, krabben, karakollen… samen met familie of goede vrienden en een flesje Oestervodka. Beter wordt het gewoon niet.

   

OYESTER44 is Zeker Zeeuws gecertificeerd. Wat is voor jou de meerwaarde hiervan en hoe neem je dat mee in je bedrijfsvoering? Het hele verhaal van OYESTER44 gaat om herkomst en authenticiteit. Mijn vodka draait om “terroir” en wordt dus écht in Zeeland gedistilleerd in de haven van Bruinisse door Meinderd Kampen en de oesters en het Oosterscheldewater komen hier ook écht vandaan en worden hier gestoken. Een heleboel zogenaamde streekproducten zonder certificaat worden hier niet gemaakt en dat is best jammer. Het Zeker Zeeuws certificaat is voor mij, maar ook voor mijn klanten, een soort keurmerk dat het verhaal klopt. Ieder moet voor zich weten wat hij doet maar mijn wens is echt dat wat meer Zeeuwse horeca ondernemers en consumenten échte Zeeuwse producten omarmen. Dat gebeurt te weinig vindt ik. In mijn specifieke geval vooral dranken. Merken van hier zijn minstens net zo goed als de grote Nederlandse of buitenlandse merken. Daar onderscheidt je je ook helemaal niet mee want die heeft iedereen al staan. Kies voor mooi gemaakte lokale dranken dus. Als we iets zouden moeten meenemen uit de Corona periode is het wel dat we het best elkaar op een lokaal niveau kunnen helpen en ondersteunen.

Afgelopen maanden waren pittig, ook voor jouw bedrijf. We weten wel dat jij niet stil hebt gezeten en dat je leuk nieuws hebt! Kun je ons hier meer over vertellen? Afgelopen 2 jaar ben ik vooral bezig geweest met het opbouwen van OYESTER44 in de horeca. Dat lag in één keer helemaal op zijn gat. Notabene net na de horecabeurs in Goes. Had een volle planning om bij klanten langs te gaan en dat stopte in 1x. Dat was wel verbijsterend. Voor iedere horeca ondernemer maar ook voor de toeleveranciers. Vervolgens wil je de horecaondernemers niet lastig vallen want die hebben wel wat anders aan hun hoofd. Had dus tijd over en die heb ik gebruikt om een nieuw product te ontwikkelen wat ik al een paar jaar volgde: een Hard Seltzer. Dat is feitelijk een bruiswater met een lichte fruitsmaak, laag in alcohol en heel laag in suiker en calorieën. Mijn OYESTER Hard Seltzer heeft 4% alcohol en is vanzelfsprekend gebaseerd op een hele zachte vodka. Ik kom eind juli met 2 smaken: Pomelo Punch met grapefruit smaak en Tropical Punch met onder andere Ananas en Mango. Lokaal element in deze drank is dat ik een snufje natuurlijk zeezout van De Zeeuwsche Zoute toevoeg en daar ben ik heel trots op want dat vindt ik een schitterend product. Ook Zeker Zeeuws gecertificeerd trouwens. Dit product kan ik wat breder kwijt dan mijn vodka en dat maakt mij wat flexibeler. Heb heel veel zin om er mee op pad te gaan en mensen te laten proeven!

 

We vroegen Chris ook hoe hij zijn OYESTER44 het liefst drinkt en of hij nog een leuk, nieuw recept voor ons heeft.

”Lastig kiezen maar een glaasje puur en licht gekoelde Oestervodka met een plateau Fruits de Mer geeft mij tranen in de ogen zo lekker. Verder is ie lekker met een droge milde Tonic, Hero Cassis, Ginger Beer of als Spritz met cava en vermouth en een scheutje bruiswater. French Martini is trouwens ook lekker en eenvoudig te maken met ananassap en crème de Cassis. Er staan lekkere recepten op mijn site of ik kan er een maken op verzoek”.

Zie www.oyester44.com of mail me op chris@oyester44.com