Bierbrouwerij Slot Oostende

Kunstenaar die niet kan tekenen of schilderen

In een interview met Omroep Zeeland in 2016 zei Jens ‘’Ik ben een kunstenaar die niet kan tekenen of schilderen’’. Natuurlijk vragen we Jens hoe dat zit. “Het is meer dan een vak, het is een passie.. in het brouwen kan ik alles kwijt. Bieren, dat zijn ook composities. Dat is mijn manier om iets over te brengen”, zegt Jens. Ooit begonnen met brouwen in het tuinhuis van zijn ouders in Goes, besloot hij om hier zijn vak van te maken. “In Vlaanderen heb ik de opleiding voor zytholoog gevolgd. Dat noemen ze in Nederland de opleiding biersommelier.” En sinds 2016 is hij dus de brouwmeester van Slot Oostende en Emelisse.

Slot Oostende is een historische locatie. Wij zijn benieuwd of hier vroeger ook bier werd gebrouwd?In Slot Oostende werd vroeger al bier gebrouwen. In de Wijngaardstraat achter Slot Oostende zat een grote bierbrouwerij ‘De Gans’. Deze was operationeel tot 1920. Overigens waren er toen ook andere bierbrouwerijen in Goes’.

Hoeveel brouwketels staan er bij Slot Oostende? En natuurlijk willen we ook weten hoeveel liter bier er jaarlijks wordt gebrouwd. Jens vertelt dat de bierbrouwerij over 1 brouwketel en 9 lagertanks beschik. Hierdoor kan er per jaar ca. 400.000 liter gebrouwen worden.
Jullie brouwen Slot Oostende en Emelisse bieren, wat is het verschil?
“Emelisse staat voor de karakteristieke smaakbeleving en topkwaliteit craftbeer zoals de ‘barrel aged’ bieren. De Slot Oostende bieren zijn zeer toegankelijk waardoor ze ook goed in de smaak vallen bij mensen die kennis willen maken met speciaal bieren.”
Regelmatig zien wij nieuwe smaken/recepturen voorbijkomen. Maar zijn er ook bieren welke achteraf dan toch niet verkocht/geschonken worden?
En waarom is dat zo, vragen we aan de brouwer. Volgens Jens wordt elk nieuw bier uitgebreid geproefd door een selectie proefpersonen. Als deze proefpersonen denken dat het nieuwe biertje niet in de smaak zou vallen of anders is uitgevallen dan verwacht wordt deze afgekeurd en komt niet op de markt. Hij legt uit dat ze onlangs de Chocolava hebben afgekeurd omdat zij streven naar een hoge kwaliteit van de bieren en daar voldeed deze dus niet aan. “Alle bieren en batches worden daarnaast standaard onderzocht in een laboratorium en dan pas op de markt gebracht na een goed testresultaat.

 

 

Blonde Jacoba, Poortwachter en Dubbelslot

Je word er een beetje stil van, zo mooi en zo geweldig is de ambiance van Brouwerij Slot Oostende in het prachtig gerestaureerd pand met een rijke historie in de binnenstad van Goes. Brouwmeester Jens van Stee vanaf het eerste uur als brouwmeester verbonden aan de stadsbrouwerij leidt ons rond.
“ ‘Kasteel’ Slot Oostende is misschien wel de vroegst bebouwde plek van Goes. De eerste ‘kasteelbebouwing’ stamt oorspronkelijk uit de 12de eeuw, de eerste bekende naam is Torenburg. De naam Slot Oostende zelf stamt uit de 16de eeuw, toen Jan van Oostende, heer van Oostende, het kasteel in bezit had. Deze breidde het kasteel flink uit. ”Vanaf het midden van de 18de eeuw had Slot Oostende verschillende bestemmingen. Korte tijd was het een hospitaal. Daarna liet chirurgijn Cornelis Steenaard er enkele paardenstallen bouwen en vroeg hij een vergunning aan om er een herberg te beginnen. Aan het begin van de 19de eeuw was het een tabaksfabriek en later kreeg het slot weer een horecafunctie en werden er vergader- en gelagkamers bijgebouwd. Nu een eeuw later is het slot weer in ere hersteld en is een bierbrouwerij gevestigd waar ambachtelijke bieren worden gebrouwen.”

De brouwerij brouwt bieren met het label Slot Oostende met toepasselijke namen zoals Dubbel Slot, Poortwachter en Blonde Jacoba (een verwijzing naar Jacoba van Beieren, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen)