Alvantho de lekkerste kleiaardappelen

In Sint Annaland op Tholen in gesprek met David Hage, directeur van de Veilingvereniging Sint-Annaland

ALVANTHO  Alles van Tholen, zo zijn ze bekend: heerlijke kleiaardappelen van Tholen. Nu dat het voorjaar vordert zijn we benieuwd hoe het er mee staat en wanneer we ze kunnen verwachten?

“In de 2e helft van maart zijn de aardappelen voor de nieuwe oogst weer gepoot. Om het groeiproces wat te stimuleren zijn een aantal percelen afgedekt met plasticfolie. Het oogsttijdstip kan hierdoor met 7 tot 10 dagen vervroegd worden. De maand april hebben we veel zon en aangename temperaturen gehad, maar het was ook extreem droog. Gelukkig beschikken we op Tholen over kwalitatief goed zoet water. Hier is dan ook al volop gebruik van gemaakt. Op een aantal percelen zijn zelfs druppelslangen aangebracht, zodat het gewas op gezette tijden van voldoende vocht kan worden voorzien.”

Wat maakt de Alvantho aardappel nu echt bijzonder?

” De Alvantho aardappelen komen van zeer vruchtbare kleigrond wat door zo’n 25 lokale producenten wordt beboerd. De vele zonuren en de geringe kans op nachtvorst op Tholen zijn twee belangrijke pluspunten. Het is bovenal de expertise en passie van de boeren om deze aardappelen zo vroeg als mogelijk op de markt te brengen. Dat doen ze door heel veel zorg, zowel voorafgaand als tijdens, te besteden aan het groeiproces.”

 

De afgelopen jaren waren de aardappelen verkrijgbaar in de handige en herkenbare 3 kilo kartonnen doosjes, is dat dit jaar ook weer het geval?


Wanneer er de komende weken zich geen extreme weersomstandigheden voordoen, verwachten we dat de eerste Thoolse aardappelen in de 1e of 2e week van juni worden gerooid. De Alvantho aardappelen worden dan via de Setallandse veilingklok verhandeld in de enig overgebleven aardappelveiling van Nederland. De consument kan ze vervolgens bij groentespeciaalzaken of op de markt kopen. Dit doen we onder andere door ze aan te bieden in de zwarte 20 kilo bak, maar op bestelling ook in kartonnen doosjes met 3 kilo inhoud. Handelaren kunnen het beste rechtstreeks contact opnemen met de veiling in Sint-Annaland. Ook leuk om te vermelden zijn de wekelijkse streekproductenveilingen op de woensdagmiddag in onze mijnzaal in de maanden juli en augustus. Een trekpleister voor inwoners en toeristen. Kijk voor actuele informatie op www.thoolsestreekproductenveiling.nl

 

We zagen dat jullie een nieuwe Facebookpagina hebben. Ook zijn er mooie foto’s van de groei en de werkzaamheden op het land. Kunnen jullie ons nog meer vertellen over de teelt en de rassen?

“Medio april is de nieuwe Facebookpagina Alvantho gelanceerd en is een groep van 5 fotografen aan de slag gegaan om – ieder op zijn of haar eigen wijze – verslag te doen van het groeiproces. Hun beelden worden regelmatig gepost met een stukje tekst en uitleg voor de groeiende groep van volgers. Kijk maar eens op www.facebook.com/AllesvanTholen. We verwelkomen je graag als volger.”

Jullie aardappelen zijn een erkend Zeker Zeeuws Streekproduct, wat staat voor duurzaam, lokaal, eerlijk en zeker uit Zeeland. Hoe ervaren jullie de waardering voor het unieke product?

“De Thoolse aardappelen zijn inderdaad alweer zes jaar een Erkend Zeeuws Streekproduct. De Alvantho aardappelen worden op een duurzame wijze lokaal geteeld. Het is een eerlijk product en dat wordt juist in deze tijd extra gewaardeerd. Het kopen van lokale streekproducten groeit aan populariteit. Mensen willen weten wat ze eten. Het is voor ons dan ook een extra grote uitdaging om ze in de schappen van de supermarkten te krijgen of in de kramen op de markt. Ook zouden we graag meer willen leveren aan grote afnemers, zoals aan zorginstellingen of de horeca. We zijn dus op zoek naar manieren om ons product in de wijde regio af te zetten. We zijn daarvoor een promotiecampagne gestart.”

Hoe ziet die promotie er dan uit en gooit het nu Coronavirus roet in het eten?

” Wij willen van de daken schreeuwen dat de Thoolse vroege aardappelen de allerbeste zijn. Superlekker in combinatie met verse groenten van het Zeeuwse land, bij een eerlijk stukje vlees of verse vis uit de Oosterschelde. We gaan consumenten en handelaren informeren over  de unieke kwaliteit van dit product en wat erbij komt kijken om de jaarlijkse race tegen de klok te winnen. Dit niet alleen door het te laten zien, maar ook door het te laten beleven. We werken aan onze digitale kanalen en gaan – meer dan voorheen – de boer op. Wat dat laatste betreft is daar helaas door de huidige omstandigheden een stokje voor gestoken. Echter dat geeft ons juist weer meer ruimte om alvast na te denken over volgend jaar. We maken werk van dit unieke Thoolse en daarmee ook Zeker Zeeuws Streekproduct.”

Tenslotte nog een oproep:

Als er lezers zijn die een bijdrage willen leveren aan de promotiecampagne of tips en ideeën hebben, dan zijn die van harte uitgenodigd om te reageren. Bel of mail gerust. Graag zelfs! “

 

 

 

 

Alvantho staat voor ‘Alles van Tholen’ en is een samenwerking tussen de veiling van Sint Annaland en Scherpenisse. Het belangrijkste product voor Alvantho zijn de eerlijke, allerlekkerste Zeeuwse kleiaardappelen. Alvantho creëert meerwaarde voor haar telers  én voor haar klanten door de lekkerste kleiaardappelen onder juiste omstandigheden te telen op een duurzame wijze.