Vis van Chris over de visBox, kokkel en surf&turf

Een jonge enthousiaste man uit Arnemuiden, dat is Chris Hofman van Vis van Chris. We spraken met hem over viseten, de visbox en zijn favoriete recept.

 

Koop Lokaal en Eet Lokaal is het motto van Ondernemerscooperatie Zeker Zeeuws. Waar komt jouw vis vandaan? 

“We zitten dicht bij de bron want in Zeeland en vooral in Yerseke zijn veel vis en schaal-schelpdierbedrijven. Zo is er elke dag verse aanvoer van schelpjes, oester, mosselen prachtig vers spul! Daar kan en mag ik ook van profiteren.
Onze vis komt van dichtbij en ook iets verder weg vandaan. We hebben een heel divers aanbod. Dichtstbijzijnde aanvoerkanalen zijn natuurlijk de vismijn in Vlissingen en Stellendam. En daarnaast komt er verse aanvoer uit o.a. Urk en Scheveningen, maar ook uit Noorwegen, IJsland, Denemarken en Frankrijk.”

Er wordt nog steeds te weinig vis gegeten horen we regelmatig. Terwijl vis zo gezond is. Hoe ervaar jij dat?

“Er wordt helaas nog steeds te weinig vis gegeten. Alhoewel ik meer en meer klanten krijg die elke week vis bestellen. Dus dit zit in hun patroon! Daar moeten we naar toe, standaard elke week vis eten. Begin gewoon maar met 1x een maaltijd met een stukje vlees te vervangen voor een stukje vis. Ook in pasta producten doet vis het prima!  Ik probeer zelf ook op mijn socialmedia foto’s te plaatsen van gerechtjes met vis en tips. Ik hoor weleens dat men het lastig vindt om vis klaar te maken, maar er kan zo weinig misgaan. Iedereen kan vis klaarmaken, bakken, stoven, grillen, in de oven, vis is zo veelzijdig. Het is waar dat vis over het algemeen duurder is dan vlees. Maar dat heb je ook zelf in de hand. Er zijn genoeg goedkopere vissoorten die minstens zo lekker zijn.  Vooral onze Zuiderburen zijn gek op vis. In de zomer kom ik dagelijks op vakantieparken in de buurt waar veel Belgen vertoeven aan de Zeeuwse kust. Zij zijn echte culinaire genieters die onze vis en vooral schaal- en schelpdieren kunnen waarderen.”

 

Je hebt iedere maand  mooie box vol met vis.  Hoe kwam je op het idee van deze box?

” Ja leuk dat je over de Visbox begint! Ik had het idee al langer om elke maand een andere box samen te stellen met diverse soorten vis. Eigenlijk heeft de Corona periode daar een boost aan gegeven. Zeker aan het begin was men huiverig om bijvoorbeeld naar de supermarkt of de markt te gaan. Met de Visbox heb je voor minimaal 5 maaltijden heerlijke vis. Dagvers vacuüm verpakt, dus altijd een vers visje in huis wat nog bezorgd wordt ook! Zo’n Visbox moet aantrekkelijk zijn qua inhoud maar ook qua prijs, daarom zit er voor mezelf minder winst op een Visbox maar zo kan ik wel de consument kennis laten maken met wat we nog meer voor lekkere vis in de Noordzee en elders hebben zwemmen! Wat ik leuk vind is dat ik pas hoorde dat iemand door de Visbox een bepaald visje had geprobeerd wat diegene anders nooit had gekocht – maar het wel superlekker vond! Daar doe je het voor.”

Natuurlijk willen we graag van jou jouw favoriete recept voor december weten en welke vis , schaal of schelpdier eet jij zelf het liefst?

“Zelf hou ik ontzettend veel van Wijting. Gebakken of gestoofd, een smaakvol visje dat echt ondergewaardeerd is. Verder behoren Zeeduivel en Zonnevis wel tot mijn echte favorieten!
Als het om schelpdieren gaat dan kies ik voor onze eigen Kokkel. Goed te gebruiken in een pasta en een goede vervanger voor de Italiaanse Vongole.
Met de feestdagen doet Zalm het altijd erg goed en staat bij velen op het menu. Zalm is natuurlijk een gangbare vis en makkelijk te bereiden. Maar dat laatste hoort niet het uitgangspunt te zijn! Zeker nu de horeca dicht is moeten we zelf aan de bak. Je hoeft echt geen ster in de keuken te zijn om iets lekkers met vis op tafel te zetten! Neem bijvoorbeeld de papillote. Een stukje vis naar keuze, met groenten en kruiden naar smaak, in een pakketje van bakpapier of aluminiumfolie gevouwen. Zo gaar je de vis in zijn eigen vocht in de oven. Hier kan niks fout gaan en je serveert een gezond en zeer smakelijk visgerecht op tafel wat er ook nog eens feestelijk uitziet!
Wil je voor ieder wat wils? Kies dan voor Surf & Turf:  Coquilles met buikspek of Zeeduivelfilet omwikkeld met parmaham, een zongedroogd tomaatje en een takje rozemarijn ertussen! Een goedkopere variant maak je eenvoudig door een witvisje zoals kabeljauw, schelvis of koolvis gebruiken.”

 

 

 

Vis van Chris 

Wie is Chis en wat doet Chris?

” Ik ben Chris(tian) Hofman uit Arnemuiden en ik ben nu zo’n 15 jaar werkzaam in de vissector, begonnen als vakantie- en zaterdagbaantje en vanaf m’n 17e fulltime met een BBL-opleiding bij het SVO. (Nu heet het vakopleiding food).

Ik ga nog iedere dag met plezier naar mijn werk! Dat is het voornaamste, dat je het naar je zin heb op je werk maar ook passie heb voor hetgeen je doet. In dit geval is dit voor mij dus dat ik ontzettend blij word van het product vis. Een prachtig puur product waar veel diversiteit in zit. Heb in verschillende viswinkels gewerkt en ben momenteel werkzaam bij een visgroothandel. Ik mag nu werken met een heel groot assortiment diverse vissoorten wat voornamelijk naar de Nederlands horeca gaat. Echter mistte ik het directe klantcontact en stukje service wat je als visspecialist in de winkel wel hebt, ook vind ik de marketing kant erg leuk dus ben vorig jaar een online webshop gestart naast mijn baan. Geen pakketjes per post maar persoonlijke bezorging aan de deur. Zo hou ik het contact en men kan online bestellen maar ook telefonisch of met een whatsappje, echt van deze tijd, eenvoudig en snel, voor iedereen te bereiken!

Bij ons op het werk komt er dagelijks verse aanvoer binnen. Ik heb dus zelf geen voorraden nodig en mag en kan hierdoor met super verse vis werken