3* chef Gert de Mangeleer ambassadeur Zeker Zeeuws

Topchef kiest voor eerlijkheid, smaak en puurheid 

Zeker Zeeuws is het onafhankelijke keurmerk (in Frankrijk en andere landen ook ‘ appellation’ genoemd) voor typische echte Zeeuwse streekproducten van zowel het land als uit het water. Ondertussen vertegenwoordigt het keurmerk  reeds meer dan 50 producten zoals de wereldberoemde mosselen, oesters, Oosterscheldekreeften, maar ook Zeeuws (pre salé) lam en rund, zeekraal, zeewieren en andere producten met een typische zilte smaak. Maar ook verrassende smaakmakers zoals een Pinot Gris of Zeeuwse bieren en het zilte gezuiverde Oosterscheldewater. Eén ding hebben al deze producten gemeen: topkwaliteit, smaak, gegarandeerde herkomst én aandacht voor ecologie in combinatie met het pure ambacht waarmee ze gekweekt, gemaakt of geteeld worden.

Om deze parels uit Zeeland ook in Vlaanderen de bekendheid en weerklank te geven die ze verdienen gaat Zeker Zeeuws ‘in zee’ met niemand minder dan Gert De Mangeleer, 3-sterrenchef van Hertog Jan in Brugge. Een logische en verfijnde combinatie om de bourgondische Vlaming alle Zeker Zeeuws producten te leren kennen. Gert De Mangeleer kookt zelf al jaar en dag met Zeeuwse producten dus was de keuze voor hem vrij evident om zich te koppelen aan deze topproducten. In zijn nieuwste zaak LESS te Brugge vind je op de menukaart een aantal gerechten met Zeeuwse producten

De eerlijkheid, de smaak en puurheid van Zeker Zeeuws producten maken het voor mij logisch om ze op de kaart te zetten. Een extra argument is de kleine ecologische voetafdruk die met deze producten gepaard gaat.”

 

ZE ZIJN ER WEER!

Woensdag 22 mei was het zover:  op de Oosterschelde werden de eerste touwen met de nieuwe oogst Zeeuwse hangcultuurmosselen boven water gehaald en werd het Zeeuwse Mosselseizoen geopend. In België, en op steeds meer plaatsen in Nederland, wordt altijd reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe hangcultuurmosselen die alom bekend staan om hun zilte smaak.

De hangcultuurmosselen worden hangend gekweekt dicht onder het wateroppervlak waar meer voedsel aanwezig is waardoor de mosselen harder groeien en zo eerder op de markt komen. Daarom wordt met de oogst van de hangcultuurmosselen ook altijd het Zeeuwse Mosselseizoen geopend.

De Belgische  3 sterrenchef Gert de Mangeleer uit Brugge is ambassadeur van Zeker Zeeuws en bereidde de eerste hangcultuurmosselen aan boord van de mosselkotter ZZ 4. Gert was heel enthousiast over de smaak en kwaliteit van de nieuwe oogst.

” De Zeeuwse mossel is een uniek zilt seizoensproduct waar wij Vlamingen ‘met goesting’ naar uitkijken. Je kan mosselen snel en eenvoudig bereiden, bijvoorbeeld in een hete wokpan. Perfect om met smaken te spelen ook. Vandaag kies ik voor een frisse bereiding met champagne, soja, koriander en combava (de schil van citrusvrucht).”